
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 

  
  

 

 
 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-301 

Issued: January 1985 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was 
in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the 

Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May client consent or “screening” permit a former judge’s firm to participate in a 
matter in which the former judge “ruled on the merits” while on the bench? 

Answer: Qualified yes. 

References: KBA E-287; MOPC 91:4503; ABA Former Op. 342 (1975); N.Y.C. Op. 889 (n.d.). 

OPINION 

This request seeks clarification of KBA E-287, which held that neither an ex-judge nor his 
or her associates or partners may represent a party in whose case the judge previously ruled on the 
merits. 

KBA E-287 did not address the relevance of several authoritative constructions of the Code 
of Professional Responsibility and the Code of Judicial Conduct. Specifically, the ABA/BNA 
Manual on Professional Conduct points out at page 91:4503: 

The disqualification of a neutral decision-maker from subsequent 
representation in related matters is necessary  to maintain public confidence in the 
judicial process. Cf. ABA Model Code of Judicial Conduct, Canon 3. Public 
confidence could reasonably be expected to suffer if it were apparent that a 
judicial officer had interests that affected the judge’s impartiality in a matter. 
However, when all parties to a dispute consent to a judicial officer’s subsequent 
participation as a lawyer, any threat to public confidence is substantially 
eliminated because the parties themselves vouch for the propriety of the conduct.  
Cf. ABA Model Code of Judicial Conduct, Canon 3(D), which states:  ‘A judge... 
may, instead of withdrawing from the proceeding, disclose... the basis of his 
disqualification. If (after) disclosure, the parties... all agree... the judge is no 
longer disqualified, and may participate in the proceeding.’ 

The same text also points to ABA Formal Opinion 342 (1975), which approved of 
“screening” to avoid imputing to a law firm employing a former government lawyer that lawyer’s 
hypothetical disqualification. The same considerations justify “screening” as a means of avoiding 
the harsh results of imputed disqualification that arise in this context. Specifically, it is not 
acceptable to create a class of persons who are automatically prevented from moving back into law 
practice when leaving government service.  MOPC at 91:4502 (approving the “screening’ of 
former judges). 
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We note that the Committee on Professional Ethics of the Association of the Bar of the 
City of New York recently issued Opinion 889, approving “screening” in this context.  That 
opinion states: 

A law firm may represent three clients in pending litigations that were 
assigned to one judge after that same judge resigns from the bench and joins the law 
firm.  If the judge had acted on the merits of the client’s disputes as a judge, the 
judge must not represent those same clients and the law firm must institute an 
effective mechanism to screen the judge from the cases.  The clients should be 
advised of any circumstances that might cause a question to be raised concerning 
the propriety of their continued representation.  When a judge is disqualified from 
working on a matter but his firm will continue to appear, an affidavit must be filed 
with the court in which the matter was pending to give the court the opportunity to 
review the screening mechanism.  Opinion 889, DRs 5-105(D), 9-101 (A)(B); EC 
9-3; ABA 342. 

Whether or not “screening” can resolve this problem in a particular case is a matter that 
should be determined by the parties and the trial court.  In any event, the conflict must be resolved 
by consent or prior court approval. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


